Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αλλάξει ανεπανόρθωτα τη φύση του σύγχρονου πολέμου, με τεχνολογίες όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να απαιτούν μια πλήρη αναδιάρθρωση των παλαιών στρατιωτικών πρακτικών, λέει ο Αντρέι Ντοβμπένκο, ιδρυτής και διευθυντής της "TechExchange" Ηνωμένου Βασιλείου-Ουκρανίας.
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αμέτρητες εταιρείες στην Ουκρανία επανεστίασαν τις προσπάθειές τους στην ενίσχυση του υλικού και του λογισμικού των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τη συλλογή πληροφοριών, την εκτέλεση αντεπιθέσεων και την παροχή ζωτικών πόρων στην πρώτη γραμμή.
Όλα αυτά έχουν φέρει στο προσκήνιο το πόσο γρήγορα πρέπει να προσαρμοστούν οι λύσεις της Defence Tech για να παραμείνουν ανθεκτικές στις εχθρικές δυνατότητες. Στο σημερινό πεδίο μάχης υψηλής τεχνολογίας, η απειλή δεν καθορίζεται πλέον από τα στρατεύματα στο έδαφος, αλλά από τα τηλεχειριζόμενα συστήματα από πάνω. Οι επιθέσεις ρωσικών UAV που μεταφέρουν χειροβομβίδες, αυτοσχέδια εκρηκτικά, αντιαρματικές νάρκες και RPG συνέχισαν να εντείνονται κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ως εκ τούτου, η αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας επεκτάθηκε περαιτέρω για να επικεντρωθεί στην άλλη πλευρά του νομίσματος της τεχνολογίας των drones: Τεχνολογίες κατά των drones για την προστασία των ουκρανικών πρώτων γραμμών από ρωσικές επιθέσεις.
Η εξέλιξη των τακτικών στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια μοναδική αλλαγή για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, όπως ακριβώς οι στρατιωτικές τακτικές απαιτούσαν ταχεία αλλαγή, έτσι θα συμβεί και με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ουκρανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στην περιοχή της Χερσώνας, όπου οι ουκρανικές απώλειες ήταν οι υψηλότερες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μικρής εμβέλειας ευθύνονται για το 70% όλων των θανάτων αμάχων που προκλήθηκαν από τη Ρωσία . Υπάρχουν περαιτέρω αναφορές ότι το 80% όλων των θυμάτων στον πόλεμο σχετίζονται με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, οι τεχνολογίες Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW) χρησιμοποιούνται καθημερινά για να σώσουν τις ζωές αμάχων και ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού. Για παράδειγμα, η Kvertus, μια Ουκρανική εταιρεία ανάπτυξης και κατασκευής συστημάτων anti-drone για στρατιωτική χρήση, έχει σώσει περίπου 100.000 ζωές από το 2022 χρησιμοποιώντας την τεχνολογία EW. Αυτά τα μοναδικά συστήματα ουκρανικής κατασκευής μπορούν να ανιχνεύσουν ραδιοσυχνότητες εισερχόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε απόσταση έως και 30 χιλιομέτρων, να τα μπλοκάρουν ηλεκτρονικά και στη συνέχεια να τα εξουδετερώσουν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τα φιλικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που βρίσκονται κοντά.
Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) δεν είναι μια νέα τεχνολογία. Πολλά παλαιά συστήματα και εκείνα εκτός Ουκρανίας χρησιμοποιούν λευκό θόρυβο για να εξουδετερώσουν τα πάντα στην γύρω περιοχή. Πολλά υπάρχοντα συστήματα EW που διατέθηκαν στην Ουκρανία έχουν μικρή διάρκεια ζωής στην πρώτη γραμμή. Είτε είναι πολύ απαιτητικά σε ενέργεια, πολύ περίπλοκα για χρήση, είτε λειτουργούν μόνο σε λίγες συχνότητες, επομένως δεν προσφέρουν την κατάλληλη προστασία. Οι εχθρικές δυνάμεις δεν περιορίζονται στις εμπορικά διαθέσιμες συχνότητες. Είναι πόλεμος και το συνεχές παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι έχει κάνει εταιρείες όπως η Kvertus να καινοτομούν όχι μόνο για να συνδυάζουν συστήματα ανίχνευσης και καταστολής, αλλά και να καλύπτουν σχεδόν 6000 διαφορετικές συχνότητες και να καταστέλλουν τα drones σε επίπεδο πρωτοκόλλου.
Με αυτό το σύστημα, οι χειριστές δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δεν χρειάζεται καν να βρίσκονται στην ίδια χώρα. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανιχνεύει αυτόματα, να αλλάζει συχνότητες και να καταστέλλει εχθρικά drones χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.
Σε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Project Atlas», η Kvertus, με τη βοήθεια της ουκρανικής κυβέρνησης, επιδιώκει να αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία στα 1300 χλμ. συνόρων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η τεχνολογία, αντί για την παρουσία στρατιωτών επί τόπου, θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ωστόσο, ακόμη και όταν επιτευχθεί τελικά η ειρήνη, η επόμενη κολοσσιαία πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η Ουκρανία θα είναι η ανάκαμψη από την καταστροφή του πολέμου και στη συνέχεια η διατήρηση αυτής της ειρήνης μακροπρόθεσμα με περιορισμένους πόρους.
Η πορεία προς τα εμπρός θα είναι ο μετασχηματισμός της Τεχνολογίας Άμυνας (DefenceTech), η οποία έχει αποδειχθεί ανεκτίμητη για την επιβίωση της Ουκρανίας καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, σε Τεχνολογία Ειρήνης (PeaceTech), η οποία θα διασφαλίσει το μέλλον της χώρας. Αυτές οι τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου (EW) μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες τις πόλεις και τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας για την προστασία των πολιτών από κακόβουλους χρήστες και μελλοντικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).
Δεν είναι απλώς ένα «πρόβλημα της Ουκρανίας»
Όλοι γίναμε μάρτυρες της εκτεταμένης ανησυχίας που προκλήθηκε από τα μη εξουσιοδοτημένα drones που εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από τις αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ στο Σάφολκ και το Νόρφολκ στα τέλη του περασμένου έτους, με τις υποψίες να αποδίδονται στις εισβολές ως έργο ενός «κρατικού παράγοντα». Τώρα φανταστείτε το χάος που θα είχε προκληθεί αν αυτά τα drones είχαν πραγματοποιήσει μια πραγματική επίθεση στην αεροπορική βάση.
Δεν αποτελεί πλέον μια μακρινή, υποθετική απειλή για την Ευρώπη. Τα δυτικά έθνη παραμένουν εκπληκτικά απροετοίμαστα για τη νέα φάση τρομοκρατίας που καθιστούν δυνατή την εφαρμογή μεμονωμένα στοχευμένων drones, σχεδόν χωρίς καμία προστασία από drones που πετούν σε γεμάτα πλήθη σταδίων, πολυώροφα κτίρια γραφείων ή τους μεγάλους σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό συμβαίνει παρά τις συνεχείς και σαφείς επιδείξεις του καταστροφικού τους αντίκτυπου στις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Ουκρανίας. Πέρυσι, υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και των σκανδιναβικών χωρών για την εκπόνηση σχεδίων για την ανάπτυξη ενός «τείχους από drones» για την υπεράσπιση των συνόρων έναντι της Ρωσίας, και ενώ τα έθνη που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά στη Μόσχα κατανοούν την απειλή, θα πρέπει να εξετάσουν ποια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με επιτυχία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων τα τελευταία τρία χρόνια.
Η ανάγκη για τεχνολογίες διατήρησης της ειρήνης κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας. Αποτελεί πλέον θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής εθνικής ασφάλειας, όπως ακριβώς και η προστασία στον κυβερνοχώρο. Με τις κατάλληλες εμπορικές ευκαιρίες, οι τεχνολογίες που έχουν σχεδιαστεί στην Ουκρανία μπορούν να επεκταθούν για να προστατεύσουν την υπόλοιπη Ευρώπη από αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη απειλή.
Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να δούμε βελτιωμένες ευκαιρίες ιδιωτικών επενδύσεων για την ουκρανική καινοτομία και πιο αποτελεσματική διασυνοριακή συνεργασία στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα DefenceTech. Η Ουκρανία, από πολλές απόψεις, έχει λειτουργήσει ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό πεδίο δοκιμών για αυτές τις κρίσιμες τεχνολογίες, φέρνοντας σε επαφή τις μελλοντικές αμυντικές δυνατότητες που χρειάζεται απεγνωσμένα η Ευρώπη. Επομένως, τα κίνητρα για τη χρηματοδότηση αυτής της καινοτομίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών είναι σαφή. Ακόμα πιο σημαντικό, η διαδικασία προμηθειών πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε οι εταιρείες που πρωτοπορούν σε αυτές τις λύσεις να μπορούν να τις αναπτύξουν σε μεγάλη κλίμακα. Η Ουκρανία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα από αυτή την άποψη, με σαφείς οδούς για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κυβερνητικές συμβάσεις και να επιταχύνουν την καινοτομία στην πρώτη γραμμή.
Στην εποχή του πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αυτά τα συστήματα EW θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα θεμέλια μιας ειρηνευτικής επιχείρησης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία. Έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από τη ζοφερή εμπειρία της Ουκρανίας με τις αδιάκοπες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την τεχνολογία πρόσβασης, η οποία έχει αποδεδειγμένο ιστορικό διάσωσης χιλιάδων ζωών. Ωστόσο, αυτή η νέα πραγματικότητα πρέπει πρώτα να γίνει αποδεκτή από τις κυβερνήσεις και τους επικεφαλής άμυνας σε όλη την Ευρώπη, μόνο τότε μπορούμε να επιδιώξουμε να την αντιμετωπίσουμε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.